Strefa wejściowa w UBC II

UBC II recepcja 2015-02-05 01
W połowie stycznia rozpoczęliśmy prace na powierzchni holu głównego w budynku University Business Center II przy ulicy Szturmowej. Powierzony nam zakres obejmuje zmiany wystroju oraz nowy układu funkcjonalny w obrębie recepcji. Projekt na UBC II wykonywała pracownia: ALSA Projekt Arkadiusz Łukaszewski.
Największą widoczną zmianą będą okładziny ścienne. Białe, wysokie na ponad 4 metry, ściany zostaną pokryte 3 rodzajami materiałów wykończeniowych. Na dwóch największych powierzchniach zaprojektowane są lakierowane w dwóch odcieniach szarości panele gdzie ich precyzyjnie rozrysowane podziały zostaną podkreślone przez światło z zamontowanych na nich kinkietów. Pojawi się fornir i białe szkło za ladą recepcyjną, która ulegnie rekonfiguracji oraz odświeżeniu.
Jednym z ciekawszych wyzwań, z którym przyszło nam się zmierzyć to wykonanie przestrzennej bryły lakierowanej w kolorze niebieskim w połysku, stanowiącej główny element dekoracyjny całej powierzchni.
Prosta powierzchnia sufitu podwieszanego została przekształcona w dwupoziomowy z ukrytym liniowym oświetleniem dającym poświatę na dekoracyjne ściany. Odpowiednie natężenie światła w ciągach komunikacyjnych zagwarantują LEDy ukryte nad sufitem napinanym z folii matowej, transparentnej, tworząc efekt równomiernie rozproszonej płaszczyzny świetlnej.
W układzie funkcjonalnym największą zmianą jest montaż bramek wraz z kontrolą dostępu.
Realizacja tego projektu pełna jest wyzwań nie tylko w odniesieniu do wykonania poszczególnych elementów, będących niepowtarzalnymi, indywidulanymi pracami a przede wszystkim do ich organizacji w taki sposób by najemcy nie odczuwali remontu. Prace zostaną zakończone w końcu marca.

interbiuro has written 125 articles